Kan en sygemeldt medarbejder holde ferie?

sygdomsbillede1Det spørgsmål bliver jeg ofte spurgt om.

Som udgangspunkt er sygdom en feriehindring jf. ferieloven, og det gælder også delvis sygdom. Det betyder, at svaret som udgangspunkt er nej.

En sygemeldt medarbejder kan dog i nogle tilfælde efter aftale med kommunen og/eller arbejdsgiveren holde ferie. Det kræver dog, at medarbejderen ”teknisk raskmeldes” over for kommunen, mens ferien holdes. Det anses nemlig ikke for at være sygdom i forhold til sygedagpengeloven, hvis medarbejderen holder ferie, uanset om ferien holdes i ind- eller udland. Derfor får arbejdsgiveren heller ikke sygedagpengerefusion, hvis en sygemeldt medarbejder holder ferie under en sygemelding.

Når en sygemeldt medarbejder ”teknisk raskmeldes” udelukkende for at holde ferie, bruger medarbejderen af sine feriepenge, og der begynder ikke en ny arbejdsgiverperiode, for den “tekniske raskmelding” gælder ikke efter ferien. Det fastslår en principafgørelse fra Ankestyrelsen. Det betyder, at arbejdsgiveren igen har ret til sygedagpengerefusion allerede fra dagen efter endt ferie, og der dermed ikke starter en ny arbejdsgiverperiode.

Ovenævnte følger af tre principafgørelser fra Ankestyrelsen:

  1. Ankestyrelsens principafgørelse 50-17 om sygedagpenge – ferie, https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=192340
  2. Ankestyrelsens principafgørelse 58-16 om sygedagpenge – midlertidigt ophold – EU-land – ferie, https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=183889
  3. Ankestyrelsens principafgørelse 39-16 om sygedagpenge – raskmelding – passivitet – ferie – arbejdsgivers partsstatus – partshøring, https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=183554

Hvis den sygemeldte medarbejder ikke har aftalt med arbejdsgiver og/eller kommune, at denne holder ferie, kan medarbejderen risikere at miste sine sygedagpenge, hvilket vil betyde, at arbejdsgiveren ikke længere kan få sygedagpengerefusion. Det kan i yderste konsekvens få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen.

Der skal dog altid foretages en konkret vurdering af sagen, for der kan være situationer som fx hvis medarbejderen har fået ordineret rekreation pga. fx. en psykisk lidelse som stress, eller ferien kan forhale helbredelsen, hvor en “teknisk raskmelding” ikke vil kunne lade sig gøre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.