Kan en arbejdsgiver gøre medarbejderen erstatningsansvarlig ved vanvidskørsel?

Den 31. marts 2021 blev reglerne om vanvidskørsel i færdselsloven skærpet som led i en øget indsats over for vanvidskørsel. Det betyder, at politiet kan konfiskere biler i tilfælde af vanvidskørsel. Vanvidskørsel kan fx være kørsel med meget høje hastigheder eller kørsel, der bringer andre i livsfare.

Dette gælder, uanset om bilen føres af ejeren eller af en anden person, fx. en medarbejder. Med de nye regler skal der som udgangspunkt ske konfiskation af en bil, som har været anvendt til vanvidskørsel.

Efter de almindelige erstatningsretlige regler gælder det, at en medarbejder kan blive erstatningsansvarlig, hvis medarbejderen forsætligt eller groft uagtsomt påfører arbejdsgiveren et tab. Det betyder også, at en medarbejder i tilfælde af vanvidskørsel som udgangspunkt kan blive erstatningsansvarlig for det tab, som arbejdsgiveren lider.

Forebyggelse er bedre end brandslukning også i dette tilfælde, derfor er det en god idé at indskærpe de nye regler om vanvidskørsel og konfiskation over for medarbejderne. Således at de gøres opmærksomme på, at de kan gøres erstatningsansvarlige, og at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser for dem, herunder at de kan bortvises.

Indskærpelsen af reglerne over for medarbejderne bør ske skriftligt i et tillæg til ansættelseskontrakten, i personalehåndbogen eller i bilpolitikken.

HR-jura Community – Din livline

Bliv medlem af et uformelt og fortroligt netværk, hvor du løbende kan få både juridisk og praktisk hjælp inden for HR-jura – Så du kan komme i gang med, videre med eller afslutte din arbejdsopgave?

Du får meget for pengene i dette netværk, navnlig hvis du sammenligner med, hvad en advokat koster i timen. Se min video og læs mere her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.