Husk at arbejdsgiveren er ansvarlig for medarbejders opslag i registre med personoplysninger

Datatilsynet har i dag gjort opmærksom på denne problemstilling med offentliggørelsen af opdatering af deres bødevejledning.

Mange medarbejdere har adgang til registre med personoplysninger gennem arbejde. Men hvornår må en medarbejder slå op i registre på arbejde, uden at det er i strid med databeskyttelsesreglerne? Regler, som arbejdsgiveren er ansvarlig for, bliver overholdt.

Typisk må en medarbejder kun slå op i registre med personoplysninger, hvis der en saglig grund og det er nødvendigt for at kunne udføre arbejdet. Men har arbejdsgiveren husket at informere ledere og medarbejdere om dette? Det er min erfaring, at arbejdsgiveren ofte går ud fra, at det er en viden medarbejderne allerede har. Men det er langt fra tilfældet.

Det er nemlig som udgangspunkt arbejdsgiveren, der er ansvarlig for, at de registeropslag, som medarbejderen foretager på arbejdet, er lovlige.

Det betyder, at arbejdsgiveren har et ansvar for

  • at informere medarbejderne om brugen af de registre, som er til rådighed,
  • at føre kontrol med, hvad medarbejderne slår op,
  • at registrene er sat op og indrettet på en tilstrækkelig sikker måde i forhold til fx at undgå, at nogen uberettiget kan få adgang til registrene.

Hvis arbejdsgiveren lever op til disse krav, og en medarbejder alligevel foretager opslag uden et sagligt formål, vil ansvaret kunne lande hos medarbejderen selv med risiko for

  • bøde efter databeskyttelsesreglerne og
  • saglig opsigelse måske endda en berettiget bortvisnings efter de ansættelsesretlige regler.

Du kan læse mere herom på Datatilsynets hjemmeside, hvor tilsynet har offentliggjort, at de har opdateret deres bødevejledning på området. Du kan læse her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.