Brevkasse | HR-jura og ledelse
Hvis opsigelsen skyldes sygefraværet, skal lederen være opmærksom på, at sygdom er lovligt forfald, og derfor kan sygdom, som udgangspunkt ikke bruges som saglig opsigelsesgrund.
Der er dog undtagelser fx ved langvarig sygdom, hvor der ikke er klarhed over, hvornår medarbejderen kan genoptage arbejdet, og det er vanskeligt at få løst arbejdsopgaverne på anden vis.
En anden undtagelse er funktionærlovens 120`s dages regel. Hvis den er aftalt i ansættelseskontrakten, og betingelserne for anvendelsen af reglen i øvrigt er opfyldt, så kan lederen opsige medarbejderen med et forkortet opsigelsesvarsel på en måned.
Herudover skal lederen være opmærksom på, at der ved længerevarende sygdom kan være tale om en medarbejder med et handicap efter forskelsbehandlingsloven. I så fald er virksomheden forpligtet til at træffe rimelige foranstaltninger for at fastholde medarbejderen i jobbet, før opsigelse overvejes.
Du kan læse forskelsbehandlingslovens § 2a om virksomhedens særlige forpligtelser over for medarbejdere med et handicap her https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=179869
Du kan læse funktionærlovens § 5 om sygdom, herunder 120`s dages reglen her https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=179871
Brevkassen kan ikke erstatte konkret rådgivning, da svarene afhænger af de nærmere forhold i den enkelte virksomhed, og retstilstanden i skrivende stund.