Østre landsret fastslår i en nyere dom, at arbejdsgiveren udover at have en pligt til at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø blandt kollegaer også kan have en pligt til sikre et chikanefrit arbejdsmiljø i forhold til kunder og samarbejdspartnere.
Arbejdsgiveren kan således have en pligt til at handle både, når sexchikanen foregår på arbejdspladsen og uden for arbejdspladsen både blandt kollegaer, kunder og samarbejdspartnere.
Østre Landsrets dom af 5. juli 2019 er også omtalt i Berlingske.
Arbejdstilsynet starter indsats mod seksuel chikane
Seksuel chikane skal stoppes – Lad os hjælpe jer. Sådan lyder budskabet fra Arbejdstilsynet den 3. maj 2021, der i de næste 2 år vil have øget fokus på at vejlede arbejdspladserne i at forebygge og håndtere sexchikane og andre krænkende handlinger. Du kan læse mere her.
Ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø
Den 1. november 2020 trådte en ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø i kraft.
Bekendtgørelsen giver et samlet overblik over reglerne, så det bliver lettere at forstå kravene til det psykiske arbejdsmiljø. Det fremgår bl.a. af bekendtgørelsen, at arbejdet i alle led skal planlægges, tilrettelægges og udføres på en måde, så arbejdet ikke udgør en risiko for medarbejdernes sikkerhed eller sundhed. Bekendtgørelsen har herunder særligt fokus på:
- Stor arbejdsmængde og tidspres
- Uklare og modstridende krav i arbejdet
- Høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker
- Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, og
- Arbejdsrelateret vold både i og udenfor arbejdstid
What to do? Sexchikane
Din leder beder dig undersøge, om Allan virkelig har rørt eller talt til Anne på en upassende måde under et projektsamarbejde.
- Hvordan går du bedst i gang med undersøgelsen?
- Du kender Anne ret godt, er du så inhabil til at foretage undersøgelsen?
- Bør du tale med begge parter? Er der vidner? Hvem bør du tale med først?
- Har I en sexchikane politik? Hvordan udarbejder du en sådan politik?
- Er der andre i dit netværk, som allerede har erfaringer med sexchikane politikker, undersøgelse og en evt. efterfølgende personalesag?
Spørgsmålene er mange – kom med i HR-jura Community, løs dine udfordringer sammen med andre HR-professionelle og undgå dyre faldgruber.
HR-jura Community er et uformelt og fortroligt netværk, hvor du løbende kan vende dine udfordringer og få både juridisk og praktisk hjælp inden for HR-jura og HR så du kan komme i gang med, videre med eller afslutte din arbejdsopgave. Du kan læse mere her.
Du tilmelder dig ved at sende mig en mail på na@naydin.dk og skriver ”Tilmelding til HR-jura Community” i emnefeltet. Der er kun plads til max. 20 deltagere.
Læs mine øvrige artikler om sexchikane